UKK

Mikä on butchers block / end grain -leikkuulauta?

Butchers block, tai end grain leikkuulauta (suom. Teurastajan lauta / päätysyy) on puinen leikkuulauta, jossa puun syy osoittaa ylöspäin. Tämä suunnittelu antaa leikkuulaudalle poikkeuksellisen kestävyyden, itseparanevat ominaisuudet ja lisäksi veitsiystävällisen pinnan, joka auttaa pitämään veitset terävinä.

 

Mitkä ovat end grain -leikkuulautojen edut?

End grain -leikkuulauta tarjoaa useita etuja. End grain on kestävämpää verrattuna sivuttain sahattuun puuhun, sillä se on kovempi pinnastaan. Käyttäessä veistä end grain -leikkuulaudoilla terä leikkaa puun syyt, vähentäen vastustusta ja pitäen veitset terävinä pidempään. Leikkuulauta saa myös vähemmän vaurioita ja kevyet jäljet katoavat usein, kun syyt palaavat takaisin yhteen ja leikkuulauta paranee ”itsestään”. Lisäksi end grain tarjoaa miellyttävämmän leikkauspinnan. Sivuttain sahatussa puussa veitsen terä leikkaisi puukuituja poikki, mikä vahingoittaa niitä ja tylsistyttää veitsen nopeammin.

 

Ovatko end grain -leikkuulaudat helppoja puhdistaa ja ylläpitää?

Kyllä, end grain -leikkuulaudat ovat helppoja puhdistaa ja ylläpitää. Niitä voi pyyhkiä tai pestä käsin lämpimällä saippuavedellä tai suihkuttaa kevyellä antibakteerisella suihkeella ja pyyhkiä. Puhdistuksen jälkeen on parasta jättää leikkuulauta kyljelleen kuivumaan, jotta molemmat laudan puolet kuivuisivat samassa tahdissa. Toisinaan laudat saattavat tarvita öljyämistä tai vahauksen uusimista, mutta tämä on nopea ja helppo prosessi.

 

Ovatko end grain -leikkuulaudat pitkäikäisiä?

Kyllä, end grain -leikkuulaudat on suunniteltu kestämään ja ne voivat kestää erittäin kauan asianmukaisella hoidolla. Näiden lautojen rakentamiseen käytetään korkealaatuisia materiaaleja, kuten kuivattua koivua ja vesitiivistä elintarvikekelpoista liimaa, joka takaa kestävyyden ja lujuuden.

 

Voiko end grain -leikkuulaudoilla leikata raakaa lihaa ja kalaa?

Jos end grain -leikkuulautoja hoidetaan ja ylläpidetään hyvin, niitä voidaan käyttää turvallisesti raakaa lihaa ja kalaa leikatessa. On kuitenkin tärkeää välttää ristisaastumista ja varmistaa, että työpinta puhdistetaan hyvin jälkeenpäin käyttäen lämmintä saippuavettä tai antibakteerista suihketta.

 

Mikä puu valitaan end grain -leikkuulautoihin ja miksi?

Suomalainen koivu on ensisijainen puu meidän end grain -leikkuulaudoille sen kestävyyden ja vahvuuden vuoksi. Se on tiheäkuituinen puu, joka ei ole liian kova, pitäen leikkuulaudan ja veitsien terät hyvässä kunnossa ja terävinä. Mäntyä näkee usein leikkuulaudoissa, mutta koska se on pehmeää puuta, se ei ole yhtä kestävää. Yleisesti käytettyjä puulajeja ovat myös pähkinä ja tammi, jotka ovat erittäin kovia puita ja tylsyttävät veitset nopeammin. Niillä on myös avoin syyrakenne, mikä tekee niistä huokoisempia ja alttiimpia ruoka-aineiden ja bakteerien jäämiselle puuhun kiinni. Tiheäkuituinen puu vaatii vähemmän hoitoa. Se on vähemmän altis kuivumiselle, halkeamiselle tai liiallisen kosteuden imeytymiselle, mikä voi olla ongelma avoimen syyrakenteen puilla. Kunnolla hoidettuna tiheäkuituinen puu voi kestää erittäin pitkään. Vaikka avoimen syyrakenteen puuta voidaankin käyttää leikkuulautoina ja niillä on oma ainutlaatuinen esteettinen ilmeensä, tiheäkuituiset puut, kuten koivu, ovat yleensä suositumpia niiden käytännöllisten etujensa vuoksi, erityisesti mitä tulee hygieenisyyteen ja korkeaan kestävyyteen keittiössä.

 

Ovatko puiset leikkuulaudat hygieenisiä?

Kyllä, puiset leikkuulaudat ovat hygieenisiä ja tutkimukset ovat osoittaneet, että monissa tapauksissa puu on muovia hygieenisempi. Jotkin puulajit, mukaan lukien koivu, ovat luonnostaan antibakteerisia tehden niistä hyvin sopivia hygieenisiin käyttötarkoituksiin. Tutkimuksen on tehnyt Wisconsinin Yliopiston professori Dean O. Cliver, joka tukee puun hygieenisiä ominaisuuksia.

 

Mitä minun ei tulisi tehdä end grain -leikkuulaudalla?

Älä uita leikkuulautaa vedessä läpimäräksi, tämä voi aiheuttaa vahinkoa. Älä koskaan laita leikkuulautaa tiskikoneeseen, mikroaaltouuniin, uuniin taikka minkään kuuman kanssa kosketuksiin. Erittäin suuri kuumuus voi pilata leikkuulaudan. Vältä myös leipäveitsien ja muiden sahalaitaisten veitsien käyttöä, sillä nämä voivat vahingoittaa puun kuituja.

End Grain Chopping Boards